Platfus: cauze, simptome și tratament

Platfus: cauze, simptome și tratament

“Platfus” este o afecțiune medicală ce este cunoscută în mod popular și ca “picior plat”. Această condiție se caracterizează prin absența arcadei (sau a “scobiturii”) din talpă, fapt ce poate provoca disconfort sau dureri în zona picioarelor. 

Cuprins:

Platfus: cauze, simptome și tratament

       Ce este platfusul?

       Cauze

       Simptome

       Tratament pentru platfus

Ce este platfusul?

Platfusul reprezintă o afecțiune medicală ce are ca particularitate lipsa arcadei, acea “adâncitură” sau “scobitură” din talpă. Aceasta poate duce în unele cazuri la senzații de disconfort sau dureri. 

Potrivit specialiștilor, în urma unui studiu s-a arătat că prevalența de apariție a platfusului este de 13,6%, mai exact, 12,8% dintre bărbați și 1414% dintre femeile care au participat la studiu au primit diagnosticul de platfus. [1]

Există trei tipuri principale de platfus [2]: 

  • platfus flexibil;
  • platfus semiflexibil;
  • platfus rigid.

Tipul de picior plat flexibil este forma de platfus întâlnită cel mai frecvent. [2] Acesta implică prezența arcadei tălpii în momentele în care nu se exercită presiune pe picior. Însă, atunci când există presiune, de exemplu, când persoana respectivă stă în picioare, arcada din talpă dispare.

Platfusul semiflexibil presupune faptul că arcada din talpă este foarte puțin vizibilă, atât când se exercită presiune pe picior, cât și atunci când este în repaus. Piciorul se aplatizează mai mult pe măsură ce persoana stă în picioare un timp cât mai îndelungat.

Tipul de platfus rigid implică absența totală a arcadei tălpii, indiferent dacă există sau nu presiune exercitată asupra piciorului. Durerea poate fi prezentă la această formă de picior plat, mai ales în situația în care persoana respectivă petrece mult timp în picioare sau parcurge pe jos o distanță mare. 

Cauze

Una dintre cauzele comune care produc piciorul plat, inclusiv platfus la copii, constă în purtarea încălțămintei neadecvate. Copiii pot avea platfus până pe la vârsta de patru ani fără a implica motive de îngrijorare.

În unele cazuri, platfusul poate fi moștenit genetic. Alte cauze ce pot duce la apariția acestei piciorului plat sunt [2]:

  • prezența unei răni la nivelul gleznei sau al picioarelor, pe fondul ruperii tendonului tibial posterior sau din cauza paraliziei cerebrale;
  • o afecțiune subiacentă, precum artrita, distofia musculară, scolioza, spina bifida, scolioza, hipertensiune arterială și altele;
  • femeile însărcinate sau persoanele cu diabet zaharat au risc de apariție a platfusului, dacă nu poartă încălțămintea potrivită;
  • copiii mici care au piciorul plat trebuie consultați de un medic specialist, pentru a preveni eventualele complicații.

Simptome

Unul dintre simptomele comune asociate cu platfusul este durerea localizată în partea de mijloc a tălpii. Durerea tinde să se intensifice în perioadele în care pacientul pune presiune pe picior, de pildă, atunci când stă în picioare perioade îndelungate sau dacă parcurge pe jos distanțe mari. Tot în acele perioade poate apărea și inflamația în partea interioară a gleznei. 

Alte simptome posibile ce pot apărea la persoanele cu platfus sunt:

  • durere în zona călcâiului;
  • durere la nivelul genunchiului;
  • durere în zona lombară sau a șoldului;
  • senzația de înțepenire a piciorului și dureri ale degetelor de la picioare.

Durerile pot apărea în special când există presiune mare pe articulații sau deoarece persoana respectivă are o postură incorectă. 

Persoanele cu platfus sunt predispuse la apariția monturilor și la înrăutățirea altor afecțiuni asociate, precum tendinita tibială posterioară sau artrita de gleznă. O complicație ce se poate ivi este fasceita plantara, adică o inflamație la nivelul ligamentelor care se află în talpă.

Platfusul poate duce la deformarea piciorului, iar din acest motiv, pacientul poate simți dureri și în alte zone, precum sub maleola laterală. O altă complicație constă în rigiditatea oaselor deformate și durere intensă, manifestări ce pot apărea în cazul persoanelor cu platfus în stadiul avansat.

Tratament pentru platfus

Tratament pentru platfus

Medicul va stabili diagnosticul în baza examinării tălpii, a modului în care pacientul calcă și a evaluării simptomelor. De asemenea, poate solicita și efectuarea unor investigații de tip imagistic, precum tomografie computerizată (CT) sau radiografii. 

În unele cazuri, dacă pacientul nu prezintă simptome care să îi afecteze calitatea vieții, poate să nu fie necesar să urmeze tratament. În cazul copiilor cu platfus, tratamentul se recomandă după ce bolta plantara s-a dezvoltat complet. Doar un medic poate considera dacă este necesar ca cel mic să poarte talonete sau alte metode de corecție a tălpii, ori kinetoterapie ce implică exerciții platfus pentru copii.

Medicul poate recomanda tratament pe bază de kinetoterapie platfus, cu scopul de a tonifia musculatura de la nivelul piciorului, de a crește mobilitatea articulațiilor, de a diminua durerile și de a contribui la stabilitate. Pentru corectarea platfusului la adulți, medicul poate recomanda purtarea unor tălpici ortopedici pentru platfus sau a altor tipuri de încălțăminte ortopedică

Specialistul stabilește tipul de tălpici, talonete sau alte dispozitive medicale personalizate și durata de purtare. Respectarea cu strictețe a tratamentului recomandat de medicul specialist și purtarea articolelor medicale specifice, cu acordul acestuia, sunt esențiale pentru a obține rezultate optime. 

În unele cazuri, mai ales dacă platfusul este congenital, poate fi necesară intervenția pe cale chirurgicală. Tratamentul pentru platfus poate include și medicație pe bază de antiinflamatoare recomandate de medic. 

În urma consultațiilor medicale de rutină se pot identifica precoce eventualele semne asociate cu platfusul, iar stabilirea timpurie a diagnosticului poate contribui la accelerarea procesului de corecție și de recuperare, precum și de prevenire a eventualelor complicații. 

La Novak Healthcare Concept găsești numeroase dispozitive medicale ce pot ajuta la corectarea platfusului. Pentru mai multe detalii, te invităm să accesezi rubrica de întrebări frecvente. Poți obține și o programare, pentru crearea unor talonete personalizate, în funcție de nevoile tale.

Surse de referință:

  1. Aenumulapalli, Ashok. “Prevalence of Flexible Flat Foot in Adults: A Cross-Sectional Study.” JOURNAL of CLINICAL and DIAGNOSTIC RESEARCH, vol. 11, no. 6, 2017, doi:https://doi.org/10.7860/jcdr/2017/26566.10059. Accessed 24 Mar. 2023;
  2.  “Flat Feet (Flatfoot): What Is It, Pain & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17005-flat-feet. Accessed 24 Mar. 2023.

Comentarii