De ce să alegi încălțămintea ortopedică pentru copilul tău? Sfaturi și recomandări

De ce să alegi încălțămintea ortopedică pentru copilul tău? Sfaturi și recomandări

Încălțămintea ortopedică este un element de bază pentru dezvoltarea corectă a oaselor și a mușchilor picioarelor copilului. Aceasta oferă suport necesar și ajută la formarea arcului piciorului, contribuind astfel la o dezvoltare sănătoasă și echilibrată. Unii părinți pot considera că încălțămintea ortopedică este necesară doar în cazul copiilor cu probleme de sănătate, dar este important să înțelegem că ea poate aduce beneficii tuturor copiilor. 

Cuprins:

 1. Beneficiile pe termen lung ale încălțămintei ortopedice pentru copii
 2. Prevenirea deformărilor
 3. Îmbunătățirea posturii
 4. Reducerea durerilor
 5. Promovarea unei dezvoltări sănătoase
 6. Sfaturi cu privire la alegerea încălțămintei ortopedice pentru copii
 7. Alegerea mărimii potrivite
 8. Selectarea materialului adecvat
 9. Tipul de talpă
 10. Alte caracteristici
 11. Recomandări referitoare la încălțămintea ortopedică pentru copii
 12. Încălțămintea ortopedică vs. încălțămintea obișnuită

Beneficiile pe termen lung ale încălțămintei ortopedice pentru copii

Beneficiile pe termen lung ale încălțămintei ortopedice pentru copii sunt numeroase. Iată care sunt unele dintre cele mai importante:

Prevenirea deformărilor

Încălțămintea ortopedică ajută la prevenirea deformărilor picioarelor în cazul copiilor. Prin susținerea și îndreptarea piciorului într-o poziție naturală, aceasta ajută la evitarea apariției platfusului sau a altor probleme similare.

Îmbunătățirea posturii

Un alt beneficiu pe termen lung al încălțămintei ortopedice este îmbunătățirea posturii. Piciorul sănătos și bine aliniat contribuie la o postură corectă, prevenind astfel problemele de spate sau ale coloanei vertebrale.

Reducerea durerilor

Încălțămintea ortopedică este concepută pentru a reduce presiunea exercitată asupra picioarelor și a articulațiilor. Aceasta poate ajuta la prevenirea sau diminuarea durerilor de picioare, genunchi sau șolduri și poate contribui la îmbunătățirea funcționalității articulațiilor.

Promovarea unei dezvoltări sănătoase

În general, încălțămintea ortopedică promovează o dezvoltare sănătoasă a picioarelor la copii. Aceasta asigură că picioarele copilului se dezvoltă corect, fără a fi afectate de problemele care pot apărea în urma utilizării încălțămintei obișnuite. Alegerea încălțămintei ortopedice adecvate poate contribui la un echilibru și o stabilitate mai bună a copilului în timpul mersului și al activităților fizice.

Sfaturi cu privire la alegerea încălțămintei ortopedice pentru copii

Iată câteva sfaturi utile pentru a alege încălțămintea ortopedică potrivită pentru copilul tău:

Alegerea mărimii potrivite

Este esențial să afli mărimea corectă a încălțămintei ortopedice pentru copilul tău, pentru a preveni orice disconfort sau durere. Unii părinți pot fi tentați să cumpere încălțăminte mai mare, pentru a fi folosită mai mult timp. Cu toate acestea, o mărime prea mare poate duce la instabilitate și risc de accidentare, în timp ce o mărime prea mică poate cauza presiune pe picior. Este recomandat să se măsoare piciorul copilului înainte de a achiziționa încălțămintea ortopedică și să se acorde atenție ghidurilor de mărimi oferite de producător.

Selectarea materialului adecvat

Materialul încălțămintei ortopedice joacă un rol crucial în confortul și susținerea oferită. Materialele respirabile, flexibile și rezistente sunt ideale pentru a permite piciorului să respire și să se miște natural. De asemenea, este important ca materialul să fie hipoalergenic pentru a preveni orice reacție alergică. Se recomandă căutarea încălțămintei ortopedice confecționată din piele naturală.

Tipul de talpă

Talpa încălțămintei ortopedice trebuie să fie flexibilă și să aibă o formă care să urmeze curba naturală a piciorului. O talpă flexibilă permite piciorului să se miște în mod natural, în timp ce o talpă rigidă poate limita libertatea de mișcare și poate afecta dezvoltarea corectă a piciorului. De asemenea, talpa trebuie să ofere o bună aderență pentru a preveni alunecarea și să aibă suficientă rigiditate pentru a oferi suport și stabilitate.

Alte caracteristici

În alegerea încălțămintei ortopedice, părinții ar trebui să acorde atenție și altor aspecte. De exemplu, închiderea încălțămintei ar trebui să fie ușoară, pentru a permite copilului să pună și să scoată încălțămintea fără ajutor. Durabilitatea contează foarte mult, deoarece încălțămintea ortopedică trebuie să reziste la uzura zilnică și să rămână în condiții bune pe un interval cât mai lung de timp. Designul poate fi un aspect important pentru copil, deoarece un design plăcut îl poate face să se simtă confortabil și să fie încântat să poarte încălțămintea ortopedică.

Recomandări referitoare la încălțămintea ortopedică pentru copii

Iată câteva recomandări de care ar trebui să ții cont atunci când alegi să achiziționezi încălțăminte ortopedică pentru copilul tău:

 • evită să alegi încălțămintea ortopedică pentru copil strict în funcție de aspectul său, ci acordă atenție tuturor detaliilor.  Concentrează-te pe calitatea și confortul pe care le oferă;
 • nu ignora semnele de disconfort ale copilului: Ignorarea semnelor de disconfort sau de durere pe care copilul le poate simți atunci când poartă încălțămintea poate avea consecințe negative asupra piciorului său. Dacă un copil se plânge că încălțămintea îl strânge sau îi provoacă durere, este important să luăm în serios aceste semnale și să căutăm o soluție adecvată pentru a-i asigura confortul;
 • cumpără periodic încălțăminte ortopedică nouă, care să fie potrivită picioarelor copilului, pe măsură ce acesta crește. Evită să achiziționezi o mărime mai mare.

Încălțămintea ortopedică vs. încălțămintea obișnuită

În alegerea încălțămintei pentru copii, este important să se ia în considerare diferențele semnificative dintre încălțămintea ortopedică și cea obișnuită. Încălțămintea ortopedică este special concepută pentru a sprijini dezvoltarea corectă a picioarelor copilului, oferind un suport adecvat pentru arcul piciorului și o aliniere corectă a piciorului și gleznei. Pe de altă parte, încălțămintea obișnuită poate să nu ofere aceeași susținere și protecție.

Unul dintre aspectele distincte ale încălțămintei ortopedice constă în designul și construcția sa. Aceasta este adesea mai largă și oferă mai mult sprijin decât încălțămintea obișnuită, astfel încât să permită piciorului să se dezvolte într-o poziție corectă. De asemenea, încălțămintea ortopedică utilizează materiale de calitate superioară, care pot asigura o ventilare și o absorbție a umezelii adecvate, menținând astfel picioarele copilului uscate și sănătoase.

Încălțămintea ortopedică oferă un nivel superior de protecție și confort comparativ cu încălțămintea obișnuită. Aceasta poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate ale picioarelor, cum ar fi platfusul sau piciorul strâmb, și poate reduce disconfortul la mers. Talpa încălțămintei ortopedice este proiectată pentru a absorbi șocurile și a oferi o amortizare adecvată, protejând astfel articulațiile copilului pe durata activităților fizice.

Pentru a beneficia de beneficiile pe care le oferă purtarea încălțămintei ortopedice, trebuie să alegem perechea potrivită, care să fie conforme cu nevoile și caracteristicile individuale ale copilului nostru. Este recomandat să consultăm un specialist în ortopedie sau un pediatru pentru a obține sfaturi și recomandări personalizate.

Pentru detalii și informații suplimentare despre produsele Novak Healthcare Concept, te încurajăm să ne contactezi

Sursă de informare: 

 1. “Orthopedic Shoes Advantages for Children.” MD Orthopaedics, 3 June 2019, orthopedicshoesforkids.wordpress.com/2019/06/03/orthopedic-shoes-advantages-for-children/. Accessed 31 July 2023.

Comentarii