Cum alegi cei mai buni ciorapi compresivi pentru tine?

Cum alegi cei mai buni ciorapi compresivi pentru tine?

Medicul poate recomanda utilizarea ciorapilor compresivi atât ca metodă de prevenire, cât și ca parte a unui tratament, pentru a contribui la ameliorarea simptomelor care sunt asociate cu diferite afecțiuni venoase. Aceștia pot fi folosiți pentru reducerea durerii, a oboselii, umflării și a disconfortului în zona picioarelor.
Cuprins:

Ce sunt ciorapii compresivi?

În discuțiile cu anumite persoane este posibil să auzi că ciorapii compresivi medicinali sunt adesea, și în mod incorect, denumiți „ciorapi de susținere”, „ciorapi de contenție”, „dres medical” etc. Dar trebuie să facem o distincție clară între acestea:

  • Articolele de îmbrăcăminte compresive medicale sunt dispozitive medicale pe care medicul le poate prescrie, dacă este necesar, în cazul în care pacientul are indicațiile corecte sau dacă le consideră adecvate. Pacienții sunt apoi măsurați individual de către furnizorii de dispozitive medicale;
  • În schimb, ciorapii de sprijin sunt potriviți numai pentru persoanele fără probleme venoase.

Cand se poartă ciorapii compresivi?

Există unele situații când se poartă ciorapii compresivi. De pildă, medicul poate recomanda purtarea acestora dimineața sau în prima parte a zilei, întrucât, de regulă, atunci umflarea picioarelor este mai redusă decât în restul zilei. Evită să porți ciorapii compresivi pe timpul nopții, deoarece poziția orizontală a picioarelor nu favorizează nivelul maxim de eficiență al acestora.

Important de reținut: este necesar să îi înlocuiești la un interval. În general, perioada optimă la care trebuie să îi înlocuiești este între trei și șase luni.

Persoanele care au fost diagnosticate cu varice pot purta astfel de articole medicinale, cu mențiunea că tratamentul poate varia pentru fiecare în parte, în funcție de unii factori, printre care cauza apariției acestora și gradul de severitate al afecțiunii.

În urma consultului de specialitate, medicul poate recomanda ciorapi elastici pentru varice, cu un nivel de compresie optim, care să se plieze pe nevoile pacientului. Pentru a putea beneficia de proprietățile benefice ale purtării ciorapilor compresivi și a obține rezultatele dorite, poartă-i în conformitate cu indicațiile specialistului.

Cum alegi cei mai buni ciorapi compresivi?

diferenta dintre picioare sanatoase si cu varice
Alegerea ciorapilor compresivi depinde de stadiul afecțiunii și de indicele de masă corporală (BMI).

Venele de la nivelul picioarelor asigură revenirea fluxului sanguin la inimă. Valvele venoase din vene funcționează ca valvele de reținere, care permit circulația sângelui într-o singură direcție, și anume, în direcția inimii, împiedicând, astfel, acumularea sângelui la nivelul picioarelor.

Lipsa exercițiilor fizice și prea mult stat în picioare sau așezat exercită o presiune considerabilă asupra sistemului venos timp de mai multe ore pe zi.

În cazul în care pompa musculară a gambei nu mai sprijină în mod adecvat transportul de retur al sângelui, venele se lărgesc și valvele venoase nu se mai închid în mod corespunzător, picioarele devin obosite și grele.

Umflarea și șosetele sau pantofii care lasă urme pe piele sunt un semn al acestui lucru. Venele în pânză de păianjen, varicele sau ulcerele de gambă se pot dezvolta mai târziu.

Numai gradientul de presiune corect cu certificare RAL-GZ 387/1 ( Quality Assurance) din punct de vedere medical garantează eficacitatea medicală.

Presiunea exercitată de ciorapii compresivi scade continuu în direcția de la distal (gleznă/picior) către proximal (coapsă), deoarece acest gradient de presiune degresivă respectă cerințele medicale privind terapia compresivă.

Deoarece oamenii stau în picioare, presiunea venoasă este cea mai mare în regiunea gleznei/piciorului (distal). Prin urmare, treimea inferioară a părții inferioare a piciorului prezintă un risc deosebit de tulburări patologice. Astfel, presiunea exercitată de ciorapii compresivi trebuie să fie deosebit de mare acolo.

Prin contrast, gradientul de presiune trebuie redus în fosa poplitee pentru a preveni constricția venei superficiale. Gradientul de presiune scade constant de la 100% la gleznă la 40% la coapsă.

Tipul ciorapilor

Presiunea exercitată asupra gleznei definește clasificarea articolelor de îmbrăcăminte compresivă medicală în cele patru clase de compresie disponibile. Astfel, în funcție de gradul de compresie, ciorapii medicinali sunt:

  • Ciorapii compresivi cu grad de compresie ușoară, până în 15 mgHg;
  • Cei care au grad de compresie între 15 și 20 mmHg;
  • Cei care au grad de compresie între 20 și 40 mmHg;
  • Cei care au grad de compresie foarte ridicat, peste 40 mmHg.

Lungimea ciorapilor

Există modele de diferite lungimi: până la genunchi, până la coapse, tip pantalon. Se recomandă să nu îi îndoi și nici să îi rulezi, deoarece nivelul lor de eficacitate este cel mai crescut atunci când stau întinși corect pe pe picior. Pentru a îi putea utiliza corespunzător, îți recomandăm să apelezi și la accesorii tratament compresiv.

Mărimea

Mărimile trebuie să îți corespundă, pentru a evita formarea de cute sau pliuri. În cazul în care întâmpini dificultăți în a identifica mărimile, poți face o programare online pentru realizarea talonetelor personalizate.

Articole de îmbrăcăminte compresive medicale

O caracteristică foarte specială a ciorapilor compresivi medicinali de la Medi este că nu arată ca niște accesorii medicinale. Aceștia sunt la fel de fini ca ciorapii de nylon și sunt moderni datorită unei selecții și tendințe variate de culori standard pentru fiecare sezon de modă. În plus, există o selecție atractivă de benzi superioare șic pentru ciorapi până la coapsă.

Există articole de îmbrăcăminte compresivă medicală și pentru bărbați (de exemplu, Mediven pentru bărbați) care nu se deosebesc vizual de șosetele trei sferturi convenționale pentru bărbați. Pentru utilizator, acest lucru înseamnă eficacitate medicală combinată cu standarde la modă și confort maxim în timpul purtării.

Articolele de îmbrăcăminte compresive de la Medi se potrivesc perfect și nu alunecă și nu strâng. Datorită tehnologiei Clima Comfort, picioarele transpirate sunt un lucru de domeniul trecutului, deoarece ciorapul elimină rapid umiditatea în exteriorul îmbrăcămintei. Prin urmare, nu există niciun motiv să nu porți un articol de îmbrăcăminte compresivă Medi și în timpul verii.

În concluzie, cei mai buni ciorapi compresivi pentru tine sunt cei pe care ți-i recomandă medicul și care corespund particularităților tale. Există diferite variante dintre care poți alege. Pentru mai multe informații, te invităm să accesezi rubrica de “Întrebări frecvente” sau să ne contactezi.

Acest articol are scop pur informativ. Dacă prezinți simptome ce ar putea indica o afecțiune medicală în care pot fi utilizați ciorapii compresivi, discută cu un medic.

Comentarii