Descriere
Allround este branţul versatil pentru susţinere, control şi confort în pantof
· oferă suprafaţă de sprijin confortabilă pentru picior
· asigură control şi confort în timpul activităţilor care necesită un consum mare de energie
· confortabil de purtat cu distribuţia şi reducerea presiunii
Cum funcţionează? /Mod de acţiune
Pentru picioarele grav afectate, branţul Igli din carbon poate oferi ajutor, sprijin şi corecţie pentru picioare. Prin activarea ţintită a musculaturii, branţul ortopedic din carbon asigură un succes garantat şi durabil al tratamentului, având o influenţă asupra poziţiei articulaţiilor, a tonusului muscular şi a posturii corpului.
Picioarele noastre - capodopere ale evoluţiei
Picioarele noastre fac în medie 5.000 de paşi în fiecare zi. Au o construcţie foarte complexă pentru a le permite să facă acest lucru. Numeroase oase, articulaţii, muşchi, ligamente şi tendoane garantează o funcţionare perfectă – atâta timp cât picioarele noastre sunt sănătoase.
Prevenirea deformărilor piciorului în copilărie este mai bună decât corectarea deformărilor piciorului. Mersul desculţ este cea mai importantă măsură preventivă.
*** Exerciţiile pentru picioare sunt, de asemenea, foarte potrivite pentru întărirea muşchilor şi creşterea mobilităţii. Alegerea pantofilor potriviţi este, de asemenea, extrem de importantă. Potrivit unui studiu realizat în Germania de Universitatea Tübingen, doi din trei copii poartă pantofi prea mici. Pantofii prea mici pot provoca deformări cu consecinţe pe tot parcursul vieţii. Un pantof uşor cu talpă flexibilă pentru rulare dinamică reprezintă cea mai bună alegere. De asemenea, este important să existe un spaţiu suficient de mare între pantof şi degete.
Igli este un susţinător plantar adaptabil în funcţie de patologia piciorului constatată podoscopic şi fizic. Construcţia modulară asigură un tratament complementar de succes pentru afecţiunile gleznei şi piciorului. Produs modificabil pe parcursul tratamentului, în funcţie de evoluţia biomecanică a piciorului şi clinică a pacientului.
Coloana susţinătorului este un modul anatomic din fibră de carbon care susţine calcaneul, tarsul şi metatarsul. Produsul este foarte uşor, flexibil şi aproape nesesizabil pentru pacient.
Lamela flexibilă, de formă anatomică din fibră de carbon susţine comod bolţile fiziologice ale piciorului, fără a limita mobilitatea articulaţiilor de la nivelul gleznei şi piciorului. Asigură şi un micromasaj al tălpii.
Fibra de carbon absoarbe şocurile mecanice de la nivelul călcăiului şi plantei. Energia astfel înmagazinată şi retransmisă membrului inferior reduce nivelul oboselii musculare.
Forma anatomică şi flexibilitatea lamelei subţiri de carbon asigură potrivirea perfectă a susţinătorului pe piciorul dumneavoastră.
Informaţii tehnice:
Decupajul de carbon poate fi încălzit selectiv cu o suflantă cu aer cald pe bolta plantară longitudinală exterioară şi interioară, precum şi pe porţiunile interne ale decupajului de carbon şi poate fi ridicat sau aplatizat uşor.
Termoformarea este un proces ireversibil – modelarea cu prea multă forţă poate duce la instabilitatea structurii carbonului.
Nu încălziţi întregul decupaj de carbon cu suflanta cu aer cald sau în cuptor, deoarece stabilitatea formei modelelor neformate nu poate fi garantată în acest caz.
Montanţii pot fi pur şi simplu şlefuiţi după cum este necesar.
Păstraţi modelele neformate la temperatura camerei şi nu le expuneţi la surse de căldură sau la lumina directă a soarelui.
Avertismente de securitate
Purtaţi branţurile numai în pantofi adecvaţi.
Verificaţi cu regularitate branţul pentru a garanta funcţionalitatea şi efectul acestuia.
Nu mutaţi dumneavoastră montanţii – acest lucru trebuie efectuat numai de către un expert Igli instruit.
Dacă apare o durere nejustificată sau o senzaţie neplăcută în timp ce purtaţi produsul, scoateţi-l imediat şi contactaţi medicul sau tehnicianul ortoped în cel mai scurt timp.
Nu lăsaţi copiii sub 6 ani nesupravegheaţi cu branţurile, deoarece părţile mici pot fi înghiţite.
Poate fi eliminat împreună cu deşeurile menajere.
Componente material
Microfibră neagră
Thermostoft galben (aprox. 40° Shore A)
Carbon
Instrucţiuni de spălare
Utilizaţi o cârpă umedă pentru a curăţa branţul
Nu utilizaţi solvenţi care conţin acetonă pentru curăţare
Nu uscaţi branţurile pe calorifere şi nu le expuneţi la surse directe de căldură
Nu le spălaţi
Nu le uscaţi într-un uscător cu tambur
Nu le curăţaţi chimic
Arcurile înalte *(Pes Cavus Feet)
Arcurile înalte (pes cavus) sunt flexia excesivă și fixă a arcului piciorului. În timp ce stresul purtător de greutate este distribuit în mod obișnuit pe întreaga picior în cazul persoanelor cu arcadele normale, cei cu înălțimi înalte poartă greutatea lor în principal pe tocuri și bile ale picioarelor. Acest lucru pune stres excesiv asupra degetelor si gleznelor, ducand la durere si instabilitate.
Deoarece un picior înalt arcuit nu are flexibilitatea de a absorbi șocurile, acesta va avea tendința să se rostogolească spre exterior (se supune), deoarece piciorușul se rotește printr-o treaptă. Acest lucru poate crește riscul unei entorse sau fracturi la nivelul gleznei. Arcurile înalte se pot dezvolta la orice vârstă și pot apărea la unul sau la ambele picioare.
Picioarele înălțate cu arc sunt, cel mai adesea, o deformare structurală moștenită care, în general, nu are nicio legătură cu orice altă problemă de sănătate.
În unele cazuri, pesonul cavus este secundar afecțiunilor neurologice, cum ar fi boala Charcot-Marie-Tooth (CMT), în care contracțiile neuromusculare atrag bilele piciorului mai aproape de călcâi. CMT se crede că reprezintă 50% din cavusul indus neurologic. Alte cauze includ paralizia post-accident vascular cerebral, spina bifida, paralizia cerebrală, inflamația piciorului, poliomielita și distrofia musculară.
În timp ce toate aceste cazuri pot duce la dureri și tulburări semnificative, cei cu o cauză neurologică tind să progreseze mai repede și necesită mai mult în privința asistenței medicale.
Simptome:
Arcurile înalte nu provoacă simptome la toți oamenii, dar se pot dezvolta adesea cu vârsta, deoarece oasele comprimate încep să se răsucească sau să se alinieze din greșeală. Dacă și când simptomele se dezvoltă, acestea includ de obicei:
Metatarsalgia (durere și crampe la nivelul piciorului)
Instabilitatea laterală a gleznei, provocând de multe ori răsucirea, declanșarea și entorsele
Hammertoes (degetele îndoite sau degetele de la gheare)
Fasciita plantară (inflamația tendonului care curge între călcâi și degetele de la picioare)
Calusurile de pe minge, lateral sau călcâi al piciorului
Genunchi, șold și dureri de spate scăzute
Dacă simptomele persistă, afecțiunea poate determina apariția artritei gleznelor, a fracturilor de stres, a dillinelor sau tendonitei lui Achilles. O atenție deosebită trebuie acordată persoanelor cu diabet zaharat la care presiunea excesivă a piciorului poate favoriza ulcerul greu de tratat.
Picior Plat *( Pes Planus Flat Foot)
Există două tipuri generale de picior plat: picior plat flexibil și picior plat rigid. În piciorul plat flexibil, piciorul are un arc normal în repaus (nu stă în picioare sau nu merge), dar dispare odată ce intră în contact cu solul. Dacă nu există arc, indiferent dacă este așezat sau în picioare, acestea au un picior plat „rigid” sau „adevărat”.
Piciorul plat flexibil este uneori numit „picior plat pediatric”, deoarece este evident pentru prima dată în copilărie. „Piciorul plat adevărat” congenital sau rigid (talipes planovalgus) este mult mai puțin frecvent la copii. De remarcat, aproape toți sugarii par să aibă un picior plat datorită tamponului de grăsime de pe talpa picioarelor și că arcada nu se dezvoltă până la vârsta de 5 sau 6 ani.
Când se dezvoltă un picior plat rigid la adulți, acesta se numește „picior plat dobândit de adulți” sau „disfuncție a tendonului tibial posterior”. Acest tip de picior plat se dezvoltă din cauza slăbirii tendonului muscular posterior tibial, care este o structură principală de susținere a arcului piciorului. Este o afecțiune care duce la aplatizarea arcadei și rostogolirea gleznei. Este o deformare progresivă, cu simptome timpurii de durere și umflături la nivelul arcului interior al piciorului și gleznei. În cele din urmă poate duce la artrita articulațiilor piciorului și gleznei.
Piciorul plat flexibil este de obicei la ambele picioare, în timp ce disfuncția tendonului tibial posterior sau adultul dobândit poate avea loc la unul sau la ambele picioare.
Care sunt alte cauze ale piciorului plat?
Așa cum s-a descris mai sus, o persoană se poate naște cu un picior plat, picior plat flexibil pediatric, sau îl poate dezvolta ca adult (adult plat dobândit). Cauzele mai puțin frecvente ale piciorului plat includ următoarele:
- Coaliții tarsiene: o condiție în care articulațiile piciorului pun capăt sau cresc împreună, restricționând sau interzicând mișcarea acelei articulații
- Osul navicular accesoriu (os tibiale externum): un os suplimentar mic în tendonul tibial posterior care determină o slăbire a suportului tendinos la arcadă
- Laxitatea ligamentului în bolile congenitale precum sindromul Marfan sau sindromul Ehlers-Danlos
- Artropatia Charcot
- Obezitatea
- Diabet
- Neuropatie
- Vârstă
- Sarcina, din cauza modificărilor hormonale, cum ar fi creșterea elastinei
- Osteoporoza
- Suprasolicitare
Pintenii calcaneeni - *(Calcaneal Spur)
Pintenii calcaneeni reprezintă un motiv foarte frecvent pentru care pacienții merg la cabinetele medicale.
Pintenul calcanean este o proeminență osoasă care apare la nivelul fascei plantare de pe călcâi.
Practic pintenii sunt „depozite de calciu” care produc o deformare la suprafața osului sănătos. Se consideră pinten calcaneean de la 2 mm în sus. Ei sunt foarte dureroși și foarte des sunt asociați cu fasceita plantară (inflamația fasciei care unește calcaneul de partea anterioară a piciorului, fiind cea care ne dă și ne menține bolta piciorului).
Pintenii sunt diagnosticați imagistic pe incidențele de profil ale radiografiilor calcaneale. Durerea este în strânsă relație cu dimensiunea pintenului, fiind dată de nivelul de compresiune a nervului calcanean inferior, cu inflamația pintenului, cu subțierea stratului de grăsime care înconjoară călcâiul și fasciita plantară.
Cauzele sunt multiple, cum ar fi:
● depozitele de calciu – iritarea fasciei plantare în mod repetitiv
● obezitatea
● jogging-ul pe suprafețe dure (asfalt și zgură)
● încălțăminte neadecvată
Simptome:
● durerea în zona călcâiului
● majoritatea pacienților descriu o durere comparabilă cu înțepătura unui cuțit în călcâi, în momentul ridicării în picioare mai ales dimineața sau când pacientul își reia activitatea după o perioadă mai lungă de timp
Metatarsalgie *(Metatarsalgia)
Metatarsalgia este un termen general folosit pentru a desemna durere sub bolta anterioară a tălpii piciorului. Aceasta este o problemă foarte frecventă. Metatarsalgia este adesea situată în talpă sub capetele degetelor 2, 3, si 4 (oasele metatarsiene), sau mai rar, izolată la capul primului metatarsian (lângă degetul mare). Metatarsalgia, de obicei, răspunde rapid la un tratament adecvat. S-ar putea sa dezvoltati afectiunea daca participati la activitati care implica alergare si sarituri. Exista si alte cauze, inclusiv deformari ale piciorului si incaltaminte prea stransa sau prea larga.
Desi nu este grava in general, metatarsalgia va poate provoca disconfort si durere. Din fericire, tratamentele la domiciliu, cum ar fi gheata si odihna, amelioreaza adesea simptomele. Purtarea incaltamintei corespunzatoare poate preveni sau minimiza viitoarele probleme cu metatarsalgia.
Cauzele metatarsalgiei
Uneori, un singur factor poate duce la metatarsalgie. Mai des, sunt implicati mai multi factori, printre care:
Antrenament sau activitate fizica intensa. Alergatorii de maraton sau ultramaraton sunt expusi riscului de metatarsalgie, in primul rand deoarece talpa absoarbe forta semnificativa atunci cand o persoana alearga. Dar oricine participa la un sport cu impact ridicat este expus riscului de metatarsalgie, mai ales daca pantofii nu i se potrivesc sau sunt uzati.
Anumite forme ale piciorului. Un arc inalt poate exercita o presiune suplimentara asupra metatarsienelor. Deci, puteti avea un al doilea deget care este mai lung decat degetul mare, ceea ce face greutatea sa fie mutata pe al doilea cap metatarsian.
Deformitati ale piciorului. Purtarea de pantofi prea mici sau tocuri inalte poate provoca deformarea piciorului. Un deget de la picior indoit, umflaturile si durerea la baza degetelor mari pot provoca metatarsalgie.
Greutate excesiva. Deoarece cea mai mare parte a greutatii corporale se transfera la picioare cand va miscati, kilogramele in plus inseamna mai multa presiune asupra metatarsienelor. Pierderea din greutate poate reduce sau elimina simptomele.
Incaltaminte nepotrivita. Tocurile inalte, care transfera greutate suplimentara in partea din fata a piciorului, sunt o cauza frecventa a metatarsalgiei la femei. Pantofii cu varf ingust sau pantofii de sport care nu au suport si captuseala pot contribui la dezvoltarea afectiunii.
Neuromul Morton. Aceasta crestere necanceroasa a tesutului fibros in jurul unui nerv apare de obicei intre capetele metatarsiene al treilea si al patrulea. Boala provoaca simptome similare cu metatarsalgia.
Factori de risc pentru metatarsalgie
Aproape oricine poate dezvolta metatarsalgie, dar aveti un risc mai mare daca:
Participati la sporturi cu impact ridicat care implica alergare si sarituri;
Purtati tocuri inalte, pantofi care nu se potrivesc corect sau adidasi cu crampoane;
Sunteti supraponderali sau obezi;
Aveti alte probleme la picioare, inclusiv calusurile pe talpile picioarelor;
Aveti artrita inflamatorie, cum ar fi artrita reumatoida sau guta.
Simptomele metatarsalgiei pot include:
Durere ascutita sau arzatoare in talpa, zona imediat din spatele degetelor de la picioare;
Durere care se agraveaza cand stai in picioare, alergi sau mergi - in special descult - pe o suprafata dura si se scade in intensitate atunci cand te odihnesti;
Durere ascutita, amorteala sau furnicaturi in degetele de la picioare;
Un sentiment de a avea tot timpul o pietricica in pantof.
Deformare antepicior *(Splayed Foot Pes Transversoplanus)
Un splayfoot este o deformare vizibilă și măsurabilă a întregului picior din faţă. Este cauzată de coborârea arcului frontal în picior. Ca urmare a cedării, osul degetului de la picior se răspândeste vizibil.
Cauze
Cauzele care duc la dezvoltarea splayfoot includ obezitate, încălțăminte necorespunzătoare, fără suport arc adecvat, o înclinație pentru tocuri înalte sau ereditare țesut conjunctiv puncte slabe. Anumite fracturi osoase în picior din faţă poate promova, de asemenea, splayfoot. Așa-numitul „marș fractură” ar trebui menționat aici în special. Poate fi cauzată de supraîncărcare sau neobișnuită stres precum plimbări lungi. Femeile sunt diagnosticate cu splayfoot de aproximativ patru ori mai des decât bărbații. Motivul este că femeile poartă mai des încălțăminte nepotrivită cu toc înalt. Ca urmare, antepiciul este stresat dincolo de nivelurile normale. Pantofii îngustați - la fel ca pantofii tăiați prea largi - nu pot împiedica splayfoot pe termen lung dacă nu există nicio susținere a arcului piciorului. Procesul de răspândire în creștere poate conduce la malpoziții ale degetelor de la picioare sau ale articulației boli ale piciorului. Faimosul halus valgus, așa-numitul vârf de ciocan, artrită a degetului de la picior articulații, bataturi sau neuronul lui Morton sunt atribuite piciorului splay.
Simptome și semne
Splayfoot este recunoscut prin deformarea caracteristică a unuia sau ambelor picioare. De obicei, antepiciul este lărgit și coborât, în timp ce degetele mari se deplasează spre exterior. Splayfoot poate fi recunoscut prin mișcarea neobișnuită de rulare a tălpii, în care persoana afectată rulează piciorul sprel exterior. Dacă splayfoot este operat într-un stadiu incipient, simptomele pot fi complet eliminate. Dacă este tratat prea târziu, este posibil să se fi produs deja deteriorarea permanentă a piciorului. Posibile simptome secundare sunt uzura articulațiilor, leziuni osoase, modificări ale pielii sau tulburări de mers. În special în cazul unui picior congenital, se poate dezvolta un mers anormal copilărie, care afectează postura.
Complicațiile
Splayfoot poate duce la întinderea excesivă a mușchilor și ligamentelor. Acest lucru poate duce la anomalii cronice stres asupra celor afectați os și articulații. Calusurile groase și dureroase se formează adesea sub piele a talpii. O complicație tipică este și așa-numitul Morton nevralgie, o iritare permanentă a nervi care duce la noduli nervoși pe termen lung. Aceste nodul-cum îngroșările provoacă severe durere și sunt deseori asociate cu mișcări restrânse și tulburări senzoriale. Odată dezvoltate, deformări suplimentare pot duce la complicații de anvergură și restricții cronice de mișcare, care pot duce, de asemenea, la suferințe psihologice, cum ar fi stările depresive sau complexele de inferioritate. Există, de asemenea, riscuri asociate tratamentului. Slab ajustat SIDA poate exacerba piciorul și poate provoca dureri suplimentare. O procedură chirurgicală prezintă riscurile obișnuite: sângerări, sângerări secundare, leziuni ale nervilor, cicatrici și inflamaţie. Medicamentele prescrise pot aduce efecte secundare și pot provoca alergii. Cele mai frecvente efecte secundare sunt disconfortul gastro-intestinal, edemul și sânge tulburări de coagulare. Intoleranță la prescripție analgezice și antiinflamatoare de asemenea, nu poate fi exclus.