Yoga pentru începători: ghid pas cu pas

Yoga pentru începători: ghid pas cu pas

Suntem cel mai adesea contracronometru, avem un stil de viață caracterizat prin sedentarism, muncă la birou, ne împărțim între task-urile de la job și îndatoririle familiale și ne relaxăm în fața ecranelor (telefon, televizor). Deși de multe ori organismul ne dă semnale de alarmă, dureri de spate, oboseală, alegem să le ignorăm, să nu căutăm cauza, dând vina pe lipsa de timp. Dar sănătatea nu este doar despre corpul fizic al unei persoane. Cu o viață din ce în ce mai aglomerată, împovărată de griji, oamenii suferă din ce în ce mai mult de stres sau chiar anxietate.

Yoga nu înseamnă doar exerciții fizice, la origini se concentra pe dezvoltarea spirituală și realizarea de sine. Este o practică a minții și a corpului, cu rădăcini istorice în filosofia indiană antică. Altfel spus, yoga se bazează pe atingerea armoniei între minte și corp.

În prezent, yoga este foarte populară în întreaga lume, cu accentul pus pe una dintre componentele sale și anume, pozițiile yoga (asane = posturi). Se promovează astfel relaxarea și condiția fizică. Dar, mai mult decât menținerea echilibrului într-o asană, yoga te ajută să te concentrezi asupra respirației și să-ți păstrezi mintea în prezent.

Ce trebuie să știi înainte de prima sesiune de yoga?

Poate fi ușor intimidant când pășești pentru prima dată la o clasă de yoga. Îți pot veni în minte tot felul de gânduri, că nu ai flexibilitate sau că nu te afli în cea mai bună formă. Nu ai de ce să-ți faci griji, fiindcă nu este o competiție, iar flexibilitatea se dobândește în timp. În plus, ceea ce se dorește este să te focusezi pe respirație, postură și concentrare. Dar, înainte de a practica pentru prima dată yoga, este indicat să cunoști câteva aspecte de bază. Află mai multe din rândurile de mai jos:

  1. Există mai multe stiluri de yoga, astfel sunt clase de yoga care sunt mai solicitante din punct de vedere fizic, iar altele au un accent mai mare pus pe partea meditativă (stai mai multe respirații la fiecare mișcare). Haltha Yoga are o abordare mai lentă și este recomandată începătorilor.
  2. Alege-ți haine confortabile, care să îți permită să te miști și să respiri cu ușurință. Nu sunt indicate hainele largi, fiindcă instructorul nu va mai putea să-ți observe bine postura. Nu sunt necesari pantofii, yoga se practică desculț (fără șosete). Ai nevoie de o saltea de yoga, dacă vei face exercițiile acasă. În cadrul unei săli de sport, îți vor pune ei la dispoziție. Salteaua de yoga are ca rol amortizarea și asigurarea aderenței. Îți pot fi utile și accesoriile de yoga.
  3. Spune-i instructorului că ești la prima ta sedință de yoga, vei primi toate indicațiile necesare. De asemenea, dacă știi că te confrunți cu anumite dureri articulare, menționează acest lucru, pentru că vei primi variante de posturi care să nu-ți creeze niciun disconfort.
  4. Evită să mănânci înainte să practici yoga. Nu este indicat stomacul plin, deci nu te așeza la masă cu cel puțin două-trei ore înainte de sesiunea de yoga. Reține și că în timpul ședinței se recomandă să nu bei apă.

Ghid pas cu pas pentru 5 posturi de yoga

Poate ai avut contact cu yoga, ai urmărit cursuri online sau ai mers la câteva ședințe în cadrul unei săli de sport. Fie că ai făcut cunoștință cu exercițiile de yoga, fie că ești chiar la începutul acestui drum, te vom ghida în rândurile de mai jos pentru a practica unele dintre cele mai cunoscute posturi.

pozitia pisici, yoga

Poziția pisicii

  • Așază-te pe saltea, sprijinindu-te în palme și în genunchi. Palmele trebuie să se afle chiar în dreptul umerilor, iar genunchii să fie perfect aliniați cu șoldurile.
  • Arcuiește-ți spatele și adu-ți bărbia aproape de piept.
  • Expiră și arcuiește-ți spatele în jos, în timp ce îți ridici bărbia cât mai sus.
  • Repetă mișcarea până simți ca s-a relaxat coloana vertebrală, iar pieptul s-a detensionat.

pozitia copacului, yoga
Poziția copacului

  • Stai în picioare, rămâi pe un singur picior, în timp ce îl ridici pe celălalt. Ajută-te cu mâna pentru a așeza acest din urmă picior pe coapsa celuilalt, cât mai sus.
  • Ține-ți trunchiul în poziție verticală și împreunează mâinile ca în poziție de rugăciune. Le poți ține în fața pieptului sau deasupra capului.
  • Menține poziția cât de mult poți, apoi schimbă pe celălalt picior.

pozitia cainelui cu fata in jos, yoga

Poziția câinelui cu fața în jos

  • Stai în genunchi cu mâinile depărtate, așezate ușor în fața umerilor. Șoldurile trebuie să fie aliniate cu umerii.
    Sprijină-te în mâini, desprinde genunchii de podea și începe să ridici bazinul, întinzând brațele și picioarele.
  • Corpul tău va forma litera V cu fața în jos, spre podea.
  • Ține capul în jos între brațe și în linie cu ele. Picioarele sunt despărțite, aliniate cu mâinile. Spatele trebuie să fie complet drept.

pozitia copilului, yoga
Poziția copilului

  • Așază-te în genunchi, pe saltea, cu șezutul pe călcâie
  • Întinde partea superioară a corpului înainte și în jos, cu brațele întinse, cât poți de mult. Fruntea trebuie să atingă covorașul, iar genunchii să atingă pieptul.
  • Respiră adânc și relaxează-te cât timp simți nevoia.

pozitia triunghilui, yoga
Poziția triunghiului

  • Stai în picioare, cu tălpile depărtate, îndreaptă talpa dreaptă în exterior și formează între picioare un unghi de 90 de grade.
  • Întinde brațele în lateral, paralel cu solul, palmele fiind orientate în jos.
  • Apleacă trunchiul către dreapta, păstrează brațele întinse și cu degetele de la mâna dreaptă atinge piciorul drept. În acest timp, brațul stâng este orientat în sus, într-o linie continuă cu brațul drept. Capul este perpendicular pe linia umerilor, fără să fie aplecat. Stai cât poți în această postură.
  • Revin-o la poziția verticală, picioarele rămân depărtate. Se repetă postura, doar că vei apleca corpul spre stânga, cu brațul drept ridicat.

Ce trebuie să mai știi?

  • Este important să te concentrezi asupra respirației în timp ce practici posturile de yoga. În felul acesta vei reuși să te relaxezi. Respirația trebuie să fie liniștită, regulată și profundă. Se face pe nas. Observă felul în care inspiri și expiri.
  • Expirația trebuie să dureze de două ori mai mult față de inspirație. Inspirația produce contracția mușchilor respiratori. Expirația este faza de relaxare și îi urmează pauza de respirație, care apare în mod natural.
  • Înainte să te apleci, expiră. Când te ridici sau deschizi pieptul, inspiră. Când te răsucești, expiră.

Relaxarea este unul dintre efectele pe care yoga le are asupra organismului, fiind de altfel o practică ideală pentru cei care lucrează mult la birou, care au o postură incorectă și vor să reducă rigiditatea și durerea de spate. Prin urmare, este important să începi cu posturi ușoare, care nu te suprasolicită și sunt potrivite pentru începători. Totodată, nu te dezarma dacă nu poți păstra prea mult timp o poziție, eliberează-te de tensiune și ai să vezi că lucrurile devin mai ușoare. Buna dispoziție și energia nu vor întârzia să apară!

Comentarii